TERVAUSTALKOOT HUOMENNA VÄINÖLÄNIEMELLÄ !

31.3.2013

Kuopion Kalevan Kisojen 2014 virallinen kisatuoksu julkistettiin 18.3.2013. (SS 19.3) yhdessä kisatunnuksen kanssa. Kisatuoksulla halutaan kunnioittaa suomalaisuutta, humisevia ikihonkaisia metsiä, metsien tervaskantoisia miehiä ja naisia, sekä metsän vanhoja elinkeinoja. Kisatuoksuhan tuo meille mielikuvatuoksumuistoja lapsuudestamme. Lempeä, höyryävän lämmin, pehmeä, kuitenkin väkevä tervantuoksu on perisuomalaisuutta ja periksiantamatonta sitkeyttä ja sisua symbolisoiva tuoksu. Terva oli suomelle ja suomalaisille merkittävä elinkeino ja tärkein vientituote pitkään. Tervakauppa oli merkittävässä asemassa 1600-luvulta alkaen aina ensimmäiseen maailmansotaan saakka. Tervaa käytetään myös kansanparantamiseen. Sanontojen; ” kyllä tervalla paranee, vaikka olis keskeltä poikki". taikka; "mikäli sauna, viina ja terva ei auta, on tauti kuolemaksi", kuvaavatkin tervan vankkaa asemaa lääketeollisuudessa.

 

Terva ja tervantuoksu on tarkoitus  tuoda vahvasti läsnä Kalevan kisojen   kisatapahtumiin ja suorituspaikoille  , niinpä   järjestetään huomenna pääsiäismaanantaina 1.4 klo 06.00 alkaen  TERVAUSTALKOOT  Kuopion Reippaan jäsenille perheineen sekä kaikille yleisurheilun ystäville Väinöläniemellä. Samalla on mahdollisuus tutustua ja osallistua ”lotnikkoina”  aidon tervan valmistamiseen. Varsinkin nuoremmalle väelle terva saattaa olla täysin tuntematon aine  ja tuoksu.

 

Talkoot aloitetaan tervahaudan sytyttämisellä aamukuudelta  alan miesten valvonnassa Vänärin Haapaniemen puoleisessa kenttäpäädyssä, jonka töyrääseen on kaivettu ja ladottu tervaspuista  ”särökset”,  vanhoja perinteitä kunnioittava  tervahauta.   Varsinainen kisojen virallinen  jyhkeä   tervahauta, joka sytytetään kisojen ajaksi 31.7. – 3.8.2014  Kalevan kisojen avajaisjuhlallisuuksissa,  tullaan latomaan  Hannes Kolehmaisen hengessä  em. patsaan lähelle niemen lännen puoleiseen penkkaan.  Sytyttäjä on luonnollisesti  tarkoin varjeltu salaisuus tässä vaiheessa.

                

Varsinainen  tervalla sutiminen aloitetaan  klo 10.00   katsomoitten puupenkkien ja kenttää kiertävän aidan puuosien  sekä kirkkoveneitten tervauksella. Veneillähän on tarkoitus hoitaa kisakuljetukset perinteitä kunnioittaen  matkustajatorisatamasta ja Kuopionlahden laiturista kisapaikalle nonstoppina.  Vänärihän suljetaan tyystin  maaliikenteeltä jalankulkua myöten kisojen ajaksi.

 

Tervaustalkoissa  on tarjolla mehua, simaa, mämmiä, makkaraa ja tietysti tervakonvehteja ja pastilleja.

Tapahtumassa on  mahdollisuus tukea seuran urheilijoita , jotka vetävät ja ajeluttavat halukkaita  tervatuilla vaneripulkilla ja  vesikelkoilla   kenttää ympäri. Ajelusta voi maksaa oman tunnon mukaan kierroshinnan. Maksut tulee tilittää  seuran  tilin kautta merkillä ” April”  ja urheilijan nimi.  Valitettavasti suoraan urheilijalle  ei voida maksaa  , varsinkin kun tapetilla on juuri nyt se ministerin sähläily harmaan talouden kanssa.  Kertyneet tulonsa  urheilijat voivat nostaa seuran tililtä valmennukseensa ja leiritykseensä tulevia kisoja varten, kuitteja vastaan.

 

Kaikille talkoisiin osallistuneille jaetaan näytepullo yhteistyökumppanin sponsoroimaa kisojen virallista,  aidoista  savolaisista  tervaspuista  poltettua,  tiputeltua ja tuoksuvaa  tervasamppoota.

 

Tervetuloa!