AKI SALMINEN 1985 – 2014

4.1.2015 klo 07:00


Suomen parhaisiin kymmenottelijoihin kuulunut Kuopion Reippaan Aki Salminen menehtyi kotonaan Jyväskylässä 15.12.2014. Siunaustilaisuus on toimitettu Kuopiossa 3.1.2015.

 Kuopiolaisten yleisurheilupiirien huomion kiinnitti 2000-luvun alussa lupaava urheilijanalku, joka eteni ikäluokkansa kansallisissa kilpailuissa voitosta voittoon useassa eri lajissa. Kuopion Sisu-Veikkoja ja sittemmin Kuopion Reipasta edustanut Aki Salminen tuli nopeasti tunnetuksi tinkimättömänä harjoittelijana ja kovana kilpailijana, mutta erityisesti valoisana persoonana ja lahjakkaana ihmisenä. Nämä piirteet nostivat hänet Suomen yleisurheilumaajoukkueeseen, kuusinkertaiseksi maaotteluedustajaksi ja viisitoistakertaiseksi SM-mitalistiksi nuorten ja aikuisten sarjoissa, sekä Pohjois-Savon piirinennätysmieheksi kymmenottelussa ja ensimmäiseksi 5 metrin ylittäjäksi seiväshypyssä.

 

Lapsuuskodistaan Siilinjärven Vuorelasta Aki sai kasvatuksen, jossa korostui monipuolinen sivistys, liikunnallinen elämäntapa ja sosiaalinen taitavuus. Akin nuoruusvuosina valmennusvastuun kantoi hänen isänsä Antero, ja päämäärätietoinen kaksikko tuntui olevan aina paikalla, kun yleisurheilijoilla oli harjoitusvuoro Vänärillä, Kuopiohallilla tai Kotkankallioilla. Pedantti valmentaja ja intoa puhkunut nuori urheilija pitivät jalat tiukasti maassa, vaikka ulkopuolisin silmin katsottuna he olivat ilmiselvästi matkalla menestykseen.

 

Aki kävi urheilulukion ja kirjoitti ylioppilaaksi Kuopion Klassillisesta Lukiosta vuonna 2005. Lukiovuosina urheilusta tuli Akille lopullisesti merkittävä elämänvalinta. Tuolloin hän myös saavutti ensimmäiset isot voittonsa, Suomen mestaruudet 17- ja 19-vuotiaiden seiväshypyssä, nuorten Pohjoismaiden mestaruuskilpailujen pronssimitalin kymmenottelussa ja ensimmäisen pistesijansa Kalevan kisoissa. Ne olivat palkinto yli 20-tuntisista harjoitusviikoista, jotka jatkuivat keskeytyksettä vuosikausien ajan.

 

Varusmiespalveluksen jälkeen Aki suoritti pelastajatutkinnon Kuopion Pelastusopistossa ja aloitti työuransa Keski-Suomen Pelastuslaitoksen palveluksessa Jyväskylässä. Niin urheilupiireissä kuin työyhteisössäänkin hänet opittiin tuntemaan ihmisenä, joka pyrki jatkuvasti kehittämään itseään ja mittaamaan omia rajojaan, mutta kantoi samalla aitoa huolta muiden ihmisten hyvinvoinnista. Hän rakensi samanaikaisesti kaksi menestyksekästä uraa, yhden huippu-urheilijana ja toisen vaativassa työssään pelastajana. Kahden uran rasituksista hän palautui kalastamalla ja metsästämällä sekä viettämällä aikaa laajan ystäväpiirinsä parissa. Niin arjessa kuin juhlassakin hänen elämänsä tärkein ihminen, keskustelukumppani ja tukija oli hänen vaimonsa Riikka.

 

Kesällä 2014 Aki Salminen päätti komean urheilu-uransa kotiyleisönsä edessä Kuopion Kalevan kisoissa. Väinölänniemellä hän kamppaili kymmenennen kerran kymmenottelun Suomen mestaruudesta sijoittuen lopulta kahdeksanneksi ja keräten monituhatpäiseltä yleisöltä valtavat suosionosoitukset. Hänen kymmenen kymmenotteluaan ja sata lajisuoritustaan Kalevan kisoissa ovat ainutlaatuinen sarja suomalaisen yleisurheilun historiassa. Mutta vielä merkittävämmän jäljen kentille hän jätti kaikkien arvostamana herrasmiehenä ja ystävänä, joka kunnioitti ja kannusti aina kovimpiakin kilpailijoitaan, puhui lakkaamatta reilun pelin ja puhtaan urheilun puolesta ja piti luontaisilla hengenluojan kyvyillään huolen siitä, että jokainen uusi kasvo tunsi itsensä tervetulleeksi suomalaisten kymmenottelijoiden porukkaan.

 

Akissa teki lähtemättömän vaikutuksen se yksityiskohtainen paneutuminen, jolla hän pyrki itseään kehittämään, sekä se viileä rauhallisuus ja sisäinen voima, joiden ansiosta hän käänsi haastavimmatkin kilpailutilanteet voitoksi. Kovissakaan paikoissa hän ei odottanut valmentajiltaan apua tai ratkaisuehdotuksia, sillä valmennustyö oli tehty jo harjoituksissa. Mitä tiukempi kilpailutilanne oli päällä, sitä varmemmin Akilta sai valmentajakatsomoon levollisen katseen, jonka yksiselitteinen viesti oli: ”Älä huoli koutsi, mä hoidan tän!”

 

Päivien lyhentyessä syksyllä 2014 kaikki muuttui äkkiarvaamatta. Muutamaa viikkoa ennen Akin 30-vuotissyntymäpäivää suru-uutinen tavoitti hänen läheisensä. Viimeinen ratakierros oli täyttynyt, pelastaja ei enää vastannut kutsuun. Suomalaisen urheilun kentältä poistui 7162 pistettä, mutta lähipiirin sydämiin jäi mittaamattoman paljon enemmän.

 

Mika Noronen

 (Kirjoittaja toimi Aki Salmisen valmentajana 1999-2014.)