Tunnelmia ja ajatuksia Jyväskylän SM- viesteistä 10.-11.9.2022 

14.9.2022

Viikonloppuna käytiin SM- viestit Jyväskylässä syksyisen kuulaassa ja aurinkoisessa säässä. 

Reippaalta oli alun perin ilmoittautunut viisi joukkuetta, mutta syksyn flunssa-aalto ennen kisoja ja kisojen aikaan teki joukkueiten kokoamisesta haastavan. Lopulta saaimme neljä joukkuetta piikkareille. 

N19 4x100m:llä kvartetti Mila Peltoniemi, Annukka Koistinen, Elina Kiiskinen ja Hanna Sipponen ehti reenata vain kerran yhdessä viestivaihtoja  ennen kisoja sairastumisten vuoksi. Harmillisesti juoksu päätyi DQ- merkintään vaihtorikon vuoksi. Aika olisi ollut mainio 54 alkuinen. Annukka oli joukon ensikertalainen SM- tasolla ja taisi olla hänen ensimmäinen kilpailu ylipäätäänkin.  

Joukkue oli ilmoitettu pienin vaihdoksin myös 4x400m:lle. Mutta se oli jätettävä väliin.    

N17 4x100m:llä juoksivat Selma Mäntyselkä, Jemina Herranen, Maija Lahtela ja Miia Kaskela. Kvartetti juoksi oman ennätyksensä tällä kokoonpanolla 52,09. Ollen alkuerien yhteisajoissa 12. joutusin.  

3x800m:llä Elli Laukkanen, Jemina ja Miia kellottivat ajan 7,59, 52. Sijoituksena 11. Tavoitteeseen päästiin, eli alle 8 minuutin ja ei oltu viimeisiä. Lähellä oli tämänkin joukkueen poisjääminen flunssien vuoksi.   

T15 4x100m:llä ensikertalaiset Nea Puurunen, Helmi Kiiskinen, Fanni Savolainen ja Helvi Heikkinen esiintyivät pirteästi. Kapula juostiin maaliin saakka 56 alkuisella ajalla. Valitettavasti pöytäkirjaan tuli merkintä DQ.  

V. 2020:sta saakka olen ollut näisä viesteissä mukana. Tuolloin Karhulassa  joukkueita oli kaksi T15 sarjassa 4x 100m ja 4x80m aj. Urheilijoita mukana  6 (7. yksi sairastui) .  Vuosi sitten Oulussa joukkemäärä kasvoi puolella T15: 4x100m, N17: 4x100m, 4x300m ja 3x800m ja kapulan kiidättäjiä 10. 

Tämän vuoden kisoihin oli tavoite kuusi joukkuetta, mutta sairastumiset karsivat joukkuemäärään neljään. Juoksijoita paikan päälle saimme 12 + varajuoksijan.  Tänä vuonna myös huoltajien/ kannustajien määrä  oli lähemmäs kymmenen. Ja valmentajiakin tarvittiin paikalle  kaksi. 

Viestikisat ovat parhaita seuran joukkuehengen luojia.
Tänä vuonna yhteinen  bussi kyyti  huoltajineen kantaa tuleviinkiin vuosiin suotuisan kehityksen. Esim kahden vuoden takaisista T15 sarjan urheilijoista lähes kaikki ovat edelleen mukana. Nytkin saman sarjan uudet ensikertalaiset ryhmäytyivät joukkueeseen helposti, olivat jo ”huippujen” nimikirjoituksia metsästelemässä omalla porukallaan.  

Vaikka tulikin harmillisia DQ merkintöjä, on tärkeää että urheilijat voivat  epäonnistua ilman osoittelua. Oma seura on kotipesä, johon nuori voi palata aina turvallisesti ilman moitteita. Kaikki tekevät parhaansa.                 

Tulevina vuosina hyvä haaste  on saada poikiin ja aitaviesteihin joukkueita mukaan.